Zinc House

Located in the leafy suburb of Camberwell, the new addition at the rear of a ‘contributory’ heritage building was conceptualized as a playful, Japanese origami inspired installation.

The lightweight ‘floating’ appearance of the zinc clad addition, incorporating folded angular walls and intersecting triangular pitched roofs, acts as a folly to the disciplined lines of the solid brick Edwardian building characterized by ornate fenestration and detailed fretwork. Strategically placed windows between the new building’s folded zinc skin provide aspect and natural light to interiors while contributing to the ‘floating’ visual aesthetic of the composition externally.

The new addition is physically detached from the heritage building allowing it to retain it’s autonomy and prominence within the streetscape. A suspended glass link unites the two independent structures.

DERBY-FRONT-PERSPECTIVE
DERBY---PERSPECTIVE