Holden House

An interpretive design approach has been adopted for the proposed replacement building within an intact heritage streetscape context which references the siting, scale and massing of adjoining properties. The protruding cubist form centrally positioned on the building fa├žade incorporating a relieved ‘living screen’ relates to the high gabled ends of adjoining roof forms and protruding bay windows of neighbouring buildings. A ‘floating’ zinc clad awning above the front entry takes its reference from the protruding front gables of immediately adjoining heritage places. The use of transparent fencing provides the replacement building with a visual connectedness to its streetscape context and again is consistent with adjoining fencing treatments. A palette of neutral tones and materials is complimentary to the heritage context allowing the green living screen to remain the dominant feature within the streetscape. The result is a building form and fabric which is articulated to sit comfortably within the streetscape without detracting from or competing with adjoining heritage places.

NORMANDY-plan
NORMANDY-PERSP-colored
NORMAND-PERSP-south-east-co